Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


– Szervezetünkben milyen élettani szerepe van a Candia gombának?
– Az ember születésétől fogva szimbiózisban él ezzel a parazitával; bizonyos, hogy jelenléte hozzátartozik a normális bélflóra fenntartásához. A bélrendszerben lévő emésztést segítő, jóindulatú baktériumok szabályozzák mennyiségét, ha azonban valamilyen oknál fogva védekezőképességünk meggyengül, a gomba – nem kötelező módon, de – támadásba lendülhet.
– Hogyan válik ártalmassá?
– A rossz táplálkozás, az antibiotikumok túlzott bevitele, nőknél a fogamzásgátló tabletták szedése, valamint a stresszhelyzetek és a lelki problémák által az egyensúlyért felelős bélbaktériumok száma lecsökken, amely nagyon kedvez a gomba elszaporodásának. Azt azonban tudni kell, hogy a gombás fertőzés csak akkor jön létre, ha az immunállapot átmenetileg meggyengül. Egészséges embernél tehát nem okoz problémát a csekély számban jelenlévő gomba.
– Milyen tünetekkel jelentkeznek a betegek?
– A fertőzés tünetei eltérőek lehetnek. Gyakran nem jellegzetesek, egyéb megbetegedésekre is utalhatnak. A bizonytalan eredetű, nem típusos, sokszor súlyosnak vélt tünetek mögött a Candida élesztőgombát, mint lehetséges kórokozót tartjuk kiváltó tényezőnek. Így a következő tünetek esetében nagyobb mennyiségű gomba jelenlétére kell gyanakodnunk: krónikus fejfájás, migrén, fáradtság, rossz körérzet, allergia, asztmás megbetegedés, torokfájás, az összes emésztőrendszeri problémák (hasmenés, székrekedés, puffadás), bizonytalan hasi panaszok, végbélviszketés, nőknél a gyakori hüvelyi gombás fertőzés, ezenkívül húgyhólyaghurut, vesemedence-gyulladás, férfiaknál a prosztatagyulladás. A bőrön is okoz különböző elváltozásokat; ekcémát, különböző allergiás tüneteket.
– Hogyan aktivizálja magát a gomba?
– A Candida a bél nyálkahártyájának immunrendszerét teszi tönkre. Befúrja magát a bél hámsejtjeibe, megnöveli a sejtek áteresztőképességét, így a véráramba jutva bárhol megtelepedhet. Kimutatása nem mindig egyszerű, mert a gombák fészket képezve nagyon szorosan tapadnak a bélfalra, ezért jelenlétüket az egyszerű székletvizsgálat nem mindig árulja el. A vérvizsgálat sem egyértelmű, mert ha eleve gyenge az immunrendszer, az ellenanyagszint-vizsgálat eredménye nem tudja azt kimutatni. A gomba toxintermelését a magasabb májenzimérték és koleszterinszint is jelezheti. Teljesen megbízhatóak azonban a természetgyógyászati műszeres vizsgálatok – mondja dr. Engárdt Zsuzsanna.
– Gyógyítása?
– A terápia – mely legalább 3–6 hónap – a legfőbb irányvonala a bél eredeti flórájának visszaállítása, amely komplex feladat. Először a gombát irtjuk gyógyszerekkel és gyógynövénykivonatokkal. Néhány héttel később megkezdjük a bél jóindulatú baktériumainak visszapótlását; ezt segíti a lakto/bifido bacilusok alkalmazása. A kezelés csak akkor lesz sikeres, ha megfelelő táplálkozással is kiegészítjük. Tehát nem esszük meg azt, amit a gomba szeret. Kerüljük a cukorféléket, valamennyi élesztő-serkentő élelmiszert és a hagyományos kenyereket. Ellenben számos bioboltban kaphatók speciális kenyerek és különböző élelmiszerek, melyeket a betegek bátran fogyaszthatnak. Az elpusztuló gombák által termelt veszélyes toxinok felszaporodnak a bélben, ezért ajánlatos a terápiát kiegészíteni bélmosással, ún. colon hidroterápiával is. A gyógyításnál mindig figyelembe kell vennie a beteg állapotát, és több szempont alapján dönteni a helyes terápiáról. A gombaellenes kezelés mellett az immunrendszert mindig tanácsos különféle természetgyógyászati módszerekkel erősíteni. Ugyanakkor a lélekkel is foglalkozni kell, a kineziológiai oldás erre kiváló mód.
A terápia mindig az egész emberre vonatkozik, amelyhez az is szorosan hozzátartozik, hogy mennyit vagyunk hajlandóak tenni az egészségünkért, Mivel a gomba az asztrológia szerint a Plutó nevű bolygóhoz – melynek jelentése átváltozás, átváltoztatás – tartozik, ezért az egyénnek el kell gondolkodni azon, hogy a gyógyulása érdekében életvitelén mit változtasson, és felelősséget kell vállalni saját sorsáért és egészségéért.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.